ΕΔΩ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΑΣ

ΕΔΩ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΑΣ
ΚΑΙ ΜΕ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΑΜΟΙΒΗ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΛΥΣΗ

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Ποδαρικό "περιορισμένης χρεοκοπίας" από τον οίκο Fitch! Ψψψψψψψψψψ! Το είπαν αυτοί!

 


- Μαστίγιο και καρότο από τον διεθνή οίκο 
- Για πρώτη φορά επικροτείται μια περιορισμένη χρεοκοπία!
- Χαρακτηρίζει θετικό βήμα την διασφάλιση της σταθερότητας της ευρωζώνης

Ο διεθνής οίκος πρόκειται να υποβαθμίσει την Ελλάδα σε καθεστώς "περιορισμένης στάσης πληρωμών" και τα επηρεαζόμενα από τις χθεσινές αποφάσεις ελληνικά ομόλογα σε καθεστώς "χρεοκοπίας" ακριβώς την καταληκτική ημερομηνία της περιόδου προσφοράς ανταλλαγής τίτλων στους ιδιώτες επενδυτές.
'Ομως αμέσως μετά, οι αξιολογήσεις που θα χαίρει η Ελλάδα και οι τίτλοι της θα εξομαλυνθούν.

"Η απόφαση να παρασχεθεί ένα νέο πρόγραμμα δανεισμού στην Ελλάδα αξίας 109 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ σε χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερες ωριμάνσεις (διάρκειες), αλλά και η διαφάνεια στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομεα (PSI) θα υποστηρίξουν και αυτά τη χρηματο-οικονομική σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και στην Ελλάδα", αναφέρει ο Fitch Ratings στην ανακοίνωσή του.

Κατά τη γνώμη του διεθνούς οίκου, η συγκεκριμένη μέθοδος συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδος, την οποία προτείνει το Διεθνές Χρηματο-οικονομικό Ινστιτούτο (IIF), θα συνιστά - όταν εφαρμοστεί - ένα επεισόδιο "περιορισμένης στάσης πληρωμών" ("restricted default").

Επίσης, μιλά για "σημαντικό και θετικό βήμα προς τη διασφάλιση της χρηματο-οικονομικής σταθερότητας της ευρω-ζώνης" αναφερόμενο στις χθεσινές δεσμεύσεις της Συνόδου Κορυφής του Eurogroup.

Αυτό που βοηθά την Ελλάδα να γλιτώσει από την «απόλυτη χρεοκοπία» είναι η μείωση των επιτοκίων και η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του δανείου, παράμετροι που δίνουν στην Ελλάδα τη δυνατότητα να ξανακερδίσει τη βιωσιμότητα του χρέους της παρά τις προκλήσεις.

Η απόφαση του οίκου να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση είναι όχι μόνο το γεγονός ότι σύμφωνα με τους όρους συμμετοχής των ιδιωτών, μειώνεται η τρέχουσα παρούσα αξία (net present value) των ελληνικών ομολόγων κατά 21%, αλλά και γιατί «κάθε ανταλλαγή που προσφέρει νέα ομόλογα με χειρότερους όρους σε σύγκριση με τους όρους του υφιστάμενου χρέους και όταν το κράτος δεν μπορεί ή έχει δυσκολίες να αποπληρώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις (financial distressed) συνιστά περιορισμένη χρεοκοπία».

newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου